Balról-Jobbról

Mit tegyen egy baloldali érzelmű, liberálisan gondolkodó, de konzervatív neveltetésű ember, ha a krisztusi kor közelében egyszer csak tele lesz a töke minden oldal politikusaival? Mit tegyen ez az ember, ha nem akar tartozni egyik szekértáborhoz sem, mert saját véleménye van mindenről? Alapítson pártot, vagy írjon blogot. Pártból már van elég.

Utolsó beszólások

MTI RSS

Nincs megjeleníthető elem

RSS vagy mi

Szavazz, nép!

2007.06.26. 20:11 Malbex

Címkék: politika orbán fidesz populizmus orbán viktor népszavazás reformok politikai kultúra nemzetkarakter

Önmagában persze szarnám én lefelé nagy ívben, hogy már megint arról népszavaztat a Fidesz, hogy minden legyen ingyér, csak éppen a mi (úgy is, mint adófizetők) farkunkkal történő csalánverést vélek felfedezni itten újólag. A népszavaztatásra feltenni kívánt kérdések ugyanis - drága barátim - nem másról szólnak, mint hogy egy állami szolgáltatásért az fizessen, aki igénybe veszi, avagy mindenki, azaz mink, adófizetők. Mert a matematika bizony rohadtul pártfüggetlen egy tudomány, és azt a matematika mondja, hogy ha egy zsákból ki akarok venni tíz almát, akkor abban kell lennie tíznek, akár én raktam bele előtte, akár más. A Fidesz szerint minden almát másnak kell beleraknia, nevezetesen a Mindenkiről Gondoskodó Állambácsinak, azaz nekünk.

Ha lenne a választási törvényben olyan szabály, amely előírná, hogy manipulatív kérdéseket csak alőzetesen unmanipulativizálva vagy legalábbis apróbetűsben értelmezve és megmagyarázva lehessen az istenadta nép elébe terjeszteni, akkor azon egészen biztosan elvérzett volna szinte az összes jelenleg fennforgó kérdés. Halkan megjegyzendő persze, hogy elég sok eddig már népszavazott kérdés is elvérzett volna ezen, de a népszavazás magyar módra már csak ilyen, szeretjük magunkat átverni és tévképzetekbe ringatni.

Jó, szóval Kovács Pista bá azt hiszi, hogy ha ő majdan behúzza az ikszet a "Ne kelljen semmiért se fizetni" rubrika mellé, akkor másnaptól kolbászból lesz a garázsajtó, kivirágzik az Ibolya és a Duna jegén királlyá koronázzák a Viktort. Lószart, mama! Mert egyrészt akkor is fent kell tartani valamiből az egészségügyet és az oktatást, csak akkor épp állami pénzből. Az állam bevételei pedig általában közel egyenes arányosságot mutatnak a mi adó-, járulék- és illeték-kiadásainkkal, vagyis ha nem közvetlenül, akkor közvetetten kell majd befizetnünk ugyanazt (például felsőoktatás-támogatási járulék címen), mégpedig annak is, akinek köze nincs a felsőoktatáshoz. A Viktor pedig akkor is marad ott, ahol. Mert hiába ringatja a fanjait olyan képzetekbe, hogy ha mindenki odaikszel a "Ne kelljen semmiért se fizetni" rubrikába, akkor kormányváltás lesz, mert egy nagy túrót lesz kormányváltás. Adóemelés, az lesz. Meg "köszönjétek a Viktornak", ráadásképp.

Ebből a magunk által teremtett rózsaszínű katyvaszból ez az ország már jól nem tud kijönni. Annyira távol állnak az életről alkotott elképzeléseink a valóságtól, amire már csak ráfaragni lehet. Ha nem most, hát a következő Kádár-hullámon, amikor majd arról fogunk népszavazni, hogy egyáltalán kelljen-e adót fizetni, vagy egyszerűen csak nyomjon annyi pénzt a pénzjegynyomda, hogy mindenre jusson, ingyen. Mert innen már csak az lehet a következő lépés.

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://baljobb.blog.hu/api/trackback/id/tr51106557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.06.28. 18:50:20

Hm. Szerintem nem az a gond, hogy fizetni kell érte (az egy dolog, hogy a Fidesz ragaszkodván a populizmushoz ezt lovagolja meg), hanem az, hogy valami szar minőségért kell fizetni. A felsőoktatási reform el sem indult, az egészségügyi meg szinte állóra fékezett. És pl. mire fel kérnek félévente 150e jó magyar forintot egy tök értéktelen bölcsészdiplomáért?

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2007.07.24. 22:54:44

Itt ( as.hu/blog/2007/07/14/1029 ) a kommentek közt reagáltam erre a bejegyzésre.

Malbex 2007.07.25. 10:52:43

En viszont itt reagalok.

Gondolom a "nagy nulla"-t ugy kell ertelmezni hogy "nekem mas a velemenyem", csak epp ez a neojobber megfogalmazas.

Eloszor is ugy gondolom, hogy a Fidesz teljes kommunikacioja azert hazug ebben a kerdesben, mert ugy allitja be a tortenetet, mintha teljesen fekete es feher volna, vagyis vagy mindent fizet az allambacsi helyettunk es a mi adonkbol, vagy pedig - mint irod - a ciganysag 95%-a egeszsegugyi ellatas nelkul marad. Pedig ez kurvara nem igaz, ugyanis egy baromi lenyeges elemet kihagy a kepletbol: a teljes szocialis ellatorendszert onkormanyzatostol, munkanelkuli-segelyestol, csaladtamogatasostol.

Tudomasul kell venni, hogy nincs ingyen kenyer. Ez nem liberalizmus, ez a piacgazdasag alapveto torvenye. A kerdes az, hogy ki es mennyit fizet a kenyerert (egeszsegugyi ellatasert, oktatasert). A Fidesz allaspontja az hogy ezert csak az allamnak kelljen fizetnie (azaz az adofizetoknek), az SZDSZ allaspontja meg az, hogy kizarolag az igenybevevoknek. Mind a ketto orbitalis baromsag. A Fidesz ezzel ugyanis a megvalosult szocializmust sirja vissza, az SZDSZ meg a megvalosult vadkapitalizmust. Holott egesz Europaban olyan rendszerek mukodnek, ahol az az alapfelallas, hogy alapvetoen az igenybe vevo fizessen, de meglegyen a kompenzacio es a segitseg azoknak, akiknek enelkul primer szuksegleteik is kielegitetlenul maradnak. Ebben tobbfele sulypont letezik a skandinav tipusutol az angolszaszig, de egyik vegletet sem akarja senki megvalositani, mert tudjak, hogy mukodeskeptelen. Kulon szerencseje ennek az orszagnak, hogy egyszerre van benne egy vadkapitalista es egy osszocialista elveket vallo partunk, mikozben a normalitas partvonalon kivulre kerul. Es ezert a szokasos "populista" hangulatot sem lehet mar okolni, amiben mindenkinek jo nagyot kell mondania ahhoz ogy eszrevegyek, mert ezt a hangulatot ugyanezekk gerjesztettek eveken keresztul a baromsagaikkal es a nagyotmondasaikkal.

Malbex 2007.07.25. 11:31:11

ogy = hogy
ugyanezekk = ugyanezek
Remelem, tobb elutes nincs :)

Meister · http://as.hu/blog 2007.07.25. 11:35:02

Ennek ellenére fenntartom, hogy a többiztosítós egészségügyi modell nem működtethető, s többe fog kerülni mindenkinek, miközben az ellátás nem fog javulni. A kompenzáciiós rendszert ugyanúgy fenn akarod te is tartani, ha jól értem, hogy a cigányok ne haljanak meg a náthától. Kérdezem én, hogy ezt hogyan? Adófizetők pénzéből? Akkor ez miért is lenne jobb? A járulékom nem fog csökkenni, hiszen eleve egy 30%-kal drágábban működtetett rendszer lesz életben.
Másik meg, hogy pl. Szlovákiában most alakítják vissza a rendszert. Hollandiában (amit sikeresnek mutogat ezen a téren a hazugmédia) az állam már keresi a visszautat, mert a magánbiztosítóknak állami pénzből fedezik a hasznukat, ami összességében többe kerül az adófizetőknek, mint a korábbi "pazarló" egybiztosítós rendszer volt.
Az általad gondoltak alapján pl. az ÁFA a legigazságossabb adónem, ha jól gondolom. (Ami egyébként igaz is.) Csak az a baj, hogy az igazságosság nem működőképes. Azt az adót megfizeti a kisnyugdíjas, a rosszsorsú cigány, mindenki. Miközben az SzJA pl. sávos, azaz a jobban keresők nagyobb részt vállalnak a köz működtetéséből. Baromira nem igazságos, hiszen én ugyanannyit járok a járdán, használom az utakat, mint egy 60.000 Ft-ot kereső, mégis én havonta több adót fizetek, mint egy minimálbéres. Igazságos?
Ugyanez jellemzi az egészségügyi ellátást is. Az igazságos, nem egyenlő a jóval.

Malbex 2007.07.25. 11:53:20

Eloszor is az, hogy a tobb biztositos rendszer dragabb lesz, igenyelne nemi indoklast. Meg az is, hogy nem mukodtetheto. Ezek ugyanis nem axiomak. Ki kell szamolni, csak ezt eddig senki nem tette meg, a politikusok lokik a bullshitet, a rajongok meg kritika nelkul beveszik. En meg kiszamolas nelkul senkinek nem hiszek el semmit, ez mondjuk az en bajom.

A kompenzacios rendszer sulypontjarol (vagyis hogy az milyen szintig kompenzaltathasson a nathatol valo meghalassal inditva es a mellnagyobbito plasztikai mutetek teljes allami finanszirozasaval bezarva) nem irtam semmit, nem tudom, honnan veszed, hogy a legaljara gondoltam. Nyilvan szakmai ervek es anyagiak kozos eredoje az, hogy kinek es mennyit kompenzaljon az allam, de az alapfelallasnak ugy kell kineznie szerintem, hogy az igenybevevo fizessen. Es kulonosen igaz ez a felsooktatasra. Ugy is kerdezhetnem demagogul, hogy miert fizesse az egyszeru gyari munkas adojaval a milliomoscsemetek bolcsesztanulmanyait?

Az adorendszert meg ne keverjuk a szocialis ellatorendszerrel. Ez regi vita egyebkent, a Fidesz szerint az adorendszer egyben szocialis ellatorendszer is (lasd csaladi adokedvezmeny), masok szerint meg kulonvalasztando a ketto, nyilvan amellett, hogy pl. az SZJA-ban a progresszivitast az SZDSZ-en kivul mindenki elfogadja. De az AFA-t meg vegkepp ne keverd ide.

En az egeszsegugyi ellatast es a felsooktatast ugy fogom fel mint szolgaltatast, es a szolgaltatasert fizetni kell (ezert is nem hivjak peldaul a jarulekokat adonak, mert mufajilag mas a ketto), megpedig - szerintem - mindenkinek ugyanannyit, kompenzaciokkal, persze. Vagy szerinted az is normalis lenne, ha felrakatnank nepszavazasra hogy ingyen legyen a kenyer? Vagy hogy ne kelljen vizdijat fizetni? A helyzet ugyanis ezeknel is ugyanaz: van egy termek vagy szolgaltatas, ami alapveto fontossagu mindenkinek, es megis fizetunk erte, nem az allamol varjuk hogy helyettunk kicsengesse. Csak epp ezeknek megvan az szukseges szocialis kompezaciojuk, peldaul a rendszeres es a rendkivuli gyermekvedelmi tamogatas, illetve az egyszeri szocialis segelyek, satobbi. Ugyanezt a rendszert szeretnem en latni az egeszsegugyben is. Mindenki fizet, akinek meg ez nem megy, annak van szocialis rendszer. De nem mindenkinek, es ettol lesz olcsobb a tortenet. Mert most mindenki helyett az adofizetok osszessege fizet, azok helyett is, akik egyebkent meg sem ereznek meg azt se ha 100000 forint lenne a vizitdij. Es ez nem normalis.

Meister · http://as.hu/blog 2007.07.25. 18:44:15

"a tobb biztositos rendszer dragabb lesz"

Feltehetően a nagytőke jótékonykodni jön majd ide, s nem hasznot termelni. Egyébként Hollandiában drágább, 30%-kal. Szlovákiában is gondok vannak vele, azért akarnak visszaállni. Nem baj, mi azért számolgassunk csak. :-)

"miert fizesse az egyszeru gyari munkas adojaval a milliomoscsemetek bolcsesztanulmanyait?"

Úgy is kérdezhetnéd, hogy egy szegényebb sorban élő család milyen módszerrel fogja tudni a gyermekének a jövőjét biztosítani? Hogy fog megállni az alkotmányban is emlegetett egyenlőség? A tanuláshol való jog?

Amit meg az utolsó bekezdésben írsz, az alapján gondolom a gazdáknak sem adnál támogatást, meg megoldanád azt is, hogy a 4-es út újraaszfaltozásáért se fizessen az állam, hiszen az én adómból ne menjen el arra, ahol soha nem jártam még.

Az "ingyenes legyen a kenyér" meg baromság, már ne haragudj, hiszen az egészségügyért nem kevés pénzt fizetünk most is, s ez nem változna a jövőben sem, de ha lenne többiztosítós modell, akkor a biztosítók kapnák a járulékbefizetéseket, nem az OEP.

Malbex 2007.07.25. 20:06:09

"Feltehetoen" a "nagytoke" (meg altalaban a piacilag determinalt strukturak) nemileg hatekonyabban tudnak mukodni mint az allami intezmenyek, ezert "feltehetoen" kevesebb befizetesbol is tudnak hasznot termelni. A feltehetoleg az semmit se jelent. Szamoljunk. Tudod-e, mennyi csak az OEP (kozponti plusz teruleti igazgatosagok) eves berkoltsege kozterhekkel? Ha nem, megsugom: csaknem 18 milliard forint. Ez CSAK a berek es jarulekok. Egy tisztesseges szamitogepes rendszer aminek a bevezetesevel a dolgozok kabe 60%-at el lehetne szepen kuldeni a versenyszferaba, ennek par szazalekaba kerul. Csak eppen ebben az orszagban az egesz allamigazgatasnak legalabb a fele azert dolgozik, hogy onnon potolhatatlansagara bizonyitekokat gyartson. Sajat maguknak csinalnak feladatokat, satobbi. Van egy tippem, hogy ezt barmelyik piaci biztosito (a te megfogalmazasodban "nagytoke") ennel par nagysagrenddel hatekonyabban oldja meg. Szoval tenyleg szamolni kellene, nem pedig feltehetolegezni.

A gazdaknak tenyleg nem adnek tamogatast, csak epp akkor az europai piacon lennenek versenykeptelenek peldaul a franciakkal szemben. Szoval ott egesz mas szempontok is vannak.

Orulok, hogy eszrevetted, hogy most is fizetunk az egeszsegugyert, nar cask arra kellene raeszmelni hogy a hatekonysagahoz kepest tul sokat, illetve amenyyit fizetunk, annyibol mashol joval tobb szolgaltatast nyujt egy ilyen rendszer. Es nemcsak a jarulekbefizeteseket kapnak a biztositok, hanem fizetniuk is nekik kellene. Ja, hogy oket nem lenne olyan egyszeru lehuznia a korhazaknak mint az OEP-et? Istenem...

(PS.: Nem vagyok tobb-biztosito parti, csak epp nem szeretem a dogmatikus megkozeliteseket, ezert sarkitok a masik allaspont fele. Szamolni kellene tenyleg, aztan eldonteni hogy mi a jobb az orszagnak, nem pedig porgetni az imamalmot)

Malbex 2007.07.25. 20:07:59

nar cask = mar csak
amenyyit = amennyit

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2007.07.25. 20:51:18

Magamból kiindulva én meg nem vagyok többbiztosító ellenes, ha így nézzük. Csak jelen pillanatban a kormány sem számol. Egyetlen észérvet nem mondtak még. Én csak azt látom, hogy Hollandiában nem működik, hogy szlovákiában nem működik.

A 18 milliárdra, amit sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudok.
Azt azért tudod, hogy ha több biztosító lesz, akkor azoknak a kb. 30%-os hasznon túl (azért 30%-kal számolok, mert ezalatt nem éri meg belevágni, hiszen a nemzetközi piacokon lehet ekkora hozamot kb. ugyanekkora kockázattal elérni) mellett amíg most megyénként egy igazgatóság van, addig a jövőben majd 6 lesz? Meg ugye ezeket még reklámozni is kell, stb...
Azt meg ne keverjük ide, hogy az OEP-et miért, és hogyan verik át a korházak, mert akarnák, akkor ellenőrizhetnék szigorúbban a dolgokat, de sok kórház azért csal, mert több milliárdos tartozása van, s ezek ellenére megpróbál talpon maradni. Nyugodj meg, hogy, nem az ápolónők lopják haza azokat a milliókat.

Malbex 2007.07.25. 22:06:41

No ez az, senki sem szamol, mindenki csak teoriakat epit. De akkor mirol is akarunk nepszavazni?

Hollandiaban mi nem mukodik? Alig egy ev van mogottuk, mik a konkret tapasztalatok? Szlovakiaban? Mert az hogy "nem mukodik" barmit jelenthet.

A 18 milliard nyilvanos adat, fent van az OEP honlapjan a koltsegvetesuk, onnan neztem en is. 3 fele van szetbontva, kozponti igazgatas, regionalis szervek, es informatikai fejlesztesi projekt, egyszeru osszeadasi muvelet.

A 30% a penzugyi szektorban teljesen teves adat. 8-10 szazalekert barki megoli a sajat anyjat is. Ne viccelj, 30 szazalek haszonnal Europa osszes forgotokeje biztositokba vandorolna.

Es igen, lehet hogy lesz megyenkent 6 - na nem igazgatosag, de - kirendeltseg. Par alkalmazottal, integralt informatikai tamogatassal :) Szoval fingom sincs, de legyen a biztositok gondja hogy adott anyagi keretbol ezt megoldjak, errol szol a piacgazdasag tobbek kozott.

Hogy nem az apolonok lopjak ki az OEP szemet is, azt jol tudjuk. Es a csalasra sem mentseg a tartozas. nekem is van tartozasom, gepjarmuhitel, satobbi, akkor en is csalhatok? Dehogy. Bar ha jobban belegondolunk, a szabalyozas is olyan, hogy pacsira fizetnek mindent amit a korhaz szerint elvegeztek a betegen, es amig ez igy van, egy maganbiztosito bottal se piszkalna bele az egeszsegugybe. Mert a piaci szereplok - talan kishazankban ez meglepo - szeretik a tiszta jatszmakat es a tiszta helyzeteket, nem a mutyibol elnek.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2007.07.26. 00:03:43

ja, elfelejtettem írni, hogy igazából én a fizetős általános iskolának is híve vagyok, végülis mi a fenéért fizessek én azért, hogy valaki másnak a gyereke megtanuljon olvasni!

L 2007.07.26. 01:30:00

(: Én azt mondom, hogy inkább fizetek TB-t mittudomén meddig, hogy aztán mondjuk 60 éves koromban legyen olyan betegségem, hogy egyszerre sok pénz kéne hozzá és akkor azt ne tudjam kifizetni... Ha meg kompenzációval megy szerintem ugyanott vagyunk, mintha fizetnénk. Az oktatásra az a válaszom, hogy az meg szerintem az ország érdeke, hogy az emberek tanuljanak (más kérdés, hogy itthon kéne tartani az embereket).. Csak a kreditrendszernek nincs sok értelme ilyen értelemben... Vagy szigorúbban kéne venni, hogy ki mennyi idő alatt végez el egy iskolát

Malbex 2007.07.26. 09:45:05

Meister, szerintem pihenj egy kicsit, mert kezdesz annyira demagog lenni, hogy mar a Fidelitasban is kirohognek.

Malbex 2007.07.26. 09:46:48

L: ja, kepezzunk diplomas varronoket is. Igy is tul sok a diplomas az orszagban, radasul teljesen folosleges teruleteken.

Contra 2007.07.26. 11:44:35

Alapvetően baj van a tisztelt bejegyző szellemi képességeivel. A népszavazási kérdések ugyanis nem arról szólnak, mi legyen ingyen.
Arról szólnak, hogy akarja-e a nép, hogy a kormány az ígéreteivel homlokegyenest ellenkező dolgokat műveljen.
Ne felejtsük már el azt az aprócska tényt, hogy ebben az országban ordas hazugságokkal nyertek választást!
Másrészt az egészségügy és egyéb szolgáltatások seddig sem voltak ingyen! Mindenki fizette a TB-t. A kérdés az, hogy hol a pénz. Olyan nincs, hogy fizetem a TB-t, és fizetek külön, amikor orvoshoz megyek.
Érdemes lenne ledobni a vörös szemellenzőket, és elkezdeni gondolkodni.

Malbex 2007.07.26. 20:15:01

Contra: a szellemi kepessegeim koszonik szepen, jol erzik magukat, ellenben nem latok olyat a nepszavazasra varo kerdesek kozott, miszerint "Akarja-e on, hogy a megvalasztott kormany az igereteivel homlokegyenest ellenkezo dolgokat muveljen?". Olyat viszont latok parat, hogy ezt se kelljen fizetni, meg azt se.

Az utolso ket mondatod pedig olyan szellemi szint, ahova nem tudok lebukni buvarfelszereles nelkul, kicsit olvasgasd a biztositasi rendszerek kialakulasat, mukodeset, satobbi.

Malbex 2007.07.26. 20:36:07

Ja, es szeretnem felhivni a figyelmet, hogy ez NEM az Index polidili foruma, tehat ha elkezd arra a szintre sullyedni a diskurzus szinvonala, nekiallok vasmarokkal moderalni.

L 2007.07.27. 04:12:16

Én nem azt mondtam, hogy mindenkinek legyen diplomája, ezt félreértetted....
De tudjon tanulni az is akinek a szülei nem tudják fizetni a sulit meg a bejárást. Mondjuk addig, amíg tényleg tanul. Ha csak lóg a suliban, akkor nincs értelme...

L 2007.07.27. 04:14:03

Mondjuk ha már varrónőknél tartunk.. Neki nem hiszem, hogy kell diploma (lehet, ohgy mégis kellene), de mondjuk jól dolgozó iparos is kellene, gondolok itt a rendes mestervizsgákra, stb..

Malbex 2007.07.27. 09:09:54

Ebben teljesen egyetertunk. Egyreszt a felsooktatasban kellenek allami osztondijak azoknak, akik nem tudjak kifizetni a tandijat, masreszt meg kellene egy normalis szakkepzes (nemcsak mester-), mert azt teljesen szetcsesztek az elmult 17 evben.
süti beállítások módosítása