Balról-Jobbról

Mit tegyen egy baloldali érzelmű, liberálisan gondolkodó, de konzervatív neveltetésű ember, ha a krisztusi kor közelében egyszer csak tele lesz a töke minden oldal politikusaival? Mit tegyen ez az ember, ha nem akar tartozni egyik szekértáborhoz sem, mert saját véleménye van mindenről? Alapítson pártot, vagy írjon blogot. Pártból már van elég.

Utolsó beszólások

MTI RSS

Nincs megjeleníthető elem

RSS vagy mi

Költséghatékonyság

Nyelvészeti megmondórovat

2007.04.15. 20:38 Malbex

Címkék: politika orbán orbán viktor fidelitas egészségügy reformok nemzethalál bullshit magosz

Szinte már elhittem, hogy leszokott róla. Lassan kezdtem elfelejteni a heti-kétheti rendszerességgel megnevezett újabb és újabb ellenségeket, mikor is a Jel ismét rátalált a vörös patás, kénkövet szaró utálnivalóra. Az utóbbi héten ugyanis minden igehirdetését a "költséghatékonyság" szóra fűzte fel, mint gyűlölni való, az ürdüngtül eredő fogalomra, ezzel állítva ellentétbe az innováció, siker, tudás, fejlődés szavakat, melyeket igéje szerint persze ő képviselne. Elsütötte ezt az ellentétpárt a Magosz küldöttgyűlésén és a Fidelitas mittudoménmilyen gyűlésen is. Mindkettő olyan akol persze, ahol kritika nélkül isszák az ő szent szavait, de azért a seggemből csak előbújt az instant Grétsy László, mert ekkora baromságot még ő is ritkán hall.

A költséghatékonyság ugyanis nem azt jelenti, amit Orbán mögé gondol. Kurvára nem. Még ha a gazdasági fogalom mögül ki is húzzuk azt a finom kis szálkát, melyet tövig lehetne később döfni az ő seggébe, nevezetesen hogy a költséghatékonyság ellentéte a számolatlanul belefosott pénz nulla eredménnyel, még akkor se.

A költséghatékonyság azt jelenti, hogy ha a hozadékot elosztjuk az érdekében befektetett erőforrásokkal, akkor a hányados nagyobb lesz, mint eddig. Vagyis ha ugyanannyi belefeccölt pénz mellett egy ellátórendszer magasabb színvonalat képes biztosítani, illetve ha ugyanazt a színvonalat kevesebb pénzből. Az költséghatékonyság. Amiről Orbán beszél, az meg egyszerű restrikció, pénzkivonás. Ha valamiből kiszedjük az erőforrást és ezért leesik a hozadék is, annak a költséghatékonysághoz semmi köze, azt spórolásnak hívják. Illetve "jobb körökben" nemzethalálnak.

Azért bocsássunk meg neki itt és most, mert a hiba mindezek ellenére nem az ő készülékében van. Illetve nem csak az ő készülékében. A valódi bibi az, hogy ami ma az egészségügyi ellátórendszerben reform címén megy (a többi ellátórendszerben ugyanis még reformnak látszó tárgyak sincsenek), az többnyire nem a költséghatékonyság, hanem a spórolás kategóriájába tartozik. Vagy hogy politically correctek is legyünk, nem látható még, hogy a kivont pénzek mellett a színvonal merre fog mozdulni. A politikusnak meg szíve joga, hogy azt higgye: lefelé, és erről beszéljen is. Csak épp ne egy ártatlan gazdasági fogalmat nevezzen meg mint főbűnöst, ráadásul úgy, hogy annak a szegény fogalomnak igen kevés köze van az ő mondandójához.

Mondja azt, hogy hüje spórolás. Adjunk mindenkinek mindent, ingyen ráadásul. Vagy ezt már elmondta?

Mennyivel könnyebb dolga van a baloldalnak, az ő patásuk pár éve változatlan.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://baljobb.blog.hu/api/trackback/id/tr3159023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

priszcilla · tanulmanyut.blog.hu 2007.04.15. 23:20:57

azért ezzel a beszéddel egyéb problémák is akadnak (na, nem meglepő, mi?) --> tanulmanyut.blog.hu

Naszály 2007.04.16. 15:32:37

Miért csodálkozol??Elég régen már csak hülyeségeket beszél.
A baj csak az,hogy ez az őrült ma Magyarország 5 legbefolyásosabb embere közé tartozik.
A változtatások/reformok/ sem itt tartanának,ha nem kellene vele külön megküzdeni!!

Malbex 2007.04.16. 17:34:19

Naszaly: nem kell. Nem resze az allamigazgatasnak. Ellenzek meg mindenhol van, ebben sincs kulonlegesseg. Tessenek megcsinalni azokat a reformokat, amik allitolag mar tavaly a valasztasok elott a fiokban voltak (a Sarkozy-fele anyagra gondolok), es aminek az ujragyartasara most szarnak ki ujabb tobb mint 100 millert az ablakon. Kozben meg az allamhaztartasban szinte semmi sem valtozott 1-2 hatterintezmenyt leszamitva.

Wegaz Doegdah · http://mdah.blog.hu 2007.04.16. 18:56:09

- Miért van sötétség Magyarországon?
- ???
- Mert a törökök elvitték a Holdat, a parlamentben pedig lopják a napot!
süti beállítások módosítása