Balról-Jobbról

Mit tegyen egy baloldali érzelmű, liberálisan gondolkodó, de konzervatív neveltetésű ember, ha a krisztusi kor közelében egyszer csak tele lesz a töke minden oldal politikusaival? Mit tegyen ez az ember, ha nem akar tartozni egyik szekértáborhoz sem, mert saját véleménye van mindenről? Alapítson pártot, vagy írjon blogot. Pártból már van elég.

Utolsó beszólások

MTI RSS

Nincs megjeleníthető elem

RSS vagy mi

Kádár csontja

2007.05.03. 10:53 Malbex

Címkék: politika kádár jános politikai kultúra

Azon túlmenően, hogy persze elítéljük, meg jajdecsúnya, meg skandallum, annyit azért bátorkodnék én megjegyezni az ellopott Kádár-koponya kapcsán, hogy az elkövető tulajdonképpen semmi mást nem csinált, mint a társadalmi valósághoz igazította a fizikai valóságot, sőt szakrális keretbe helyezte a történetet.

Kádár ugyanis él. Ha nem is harmadnapon, de feltámadott.

Itt él köztünk a rendszerváltás minden nyűgjében, a bizonytalan hétköznapokban, az ellopott ünnepekben. A visszasírt létbiztonságban, a rend óhajtásában. A krumplilevesben. A politikai közélet minden szintjét belengi szelleme, ott figyel minden mondat mögött. Hozzá képest határozza meg magát még ma is a két vezető politikai erő. Akármekkora zsarnok volt, akárhány ember vére szárad a lelkén, még ma is hatással van ránk, a politikai életünkre, a vágyainkra, a gondolatainkra. Nem feledjük, mert nem feledhetjük. De igazából csak azért, mert ő a legfrissebb diktátorunk. Ebben az országban már annyi diktatúra és diktátor megfordult, hogy mindig csak az utolsóra emlékszünk, a többinek az eméke pedig idővel szépül. Vagy jelentkezzen az, aki szerint Mátyás király negatívabb személyiség volt, mint Kádár! Senki? Na ugye. Pedig történelmice ő sem volt az a kesztyűs kezű, meg hát adókat is szedett ám rendesen. Csak az már régen vót.

Kádár viszont most is él.

Innentől kezdve két valószínű szcenáriót tudok csak felvázolni az elkövető kilétére és indítékaira. Az egyik, hogy a Kádár János Nosztalgiaszakkör (ma Magyar Kommunista Munkáspárt néven fut) rajongója vagy tagja ásta ki a maradványokat, arra gondolva, hogy majdan zászlajukon hordozzák ők a szent balt, vezeti seregeiket, utat mutat, igazodási pontot jelent majd, és komoly szertartások közepette foglalja el végső helyét a munkásmozgalom pantheonjában, mint Corpus Communismi. A másik, hogy a "Mindenki Zsidó Aki Nem Antiszemita" Férfiegylet oszlopos tagja vagy fanja volt az illető, aki azért ásta ki a csontokat, hogy a bűn jeleként zászlórúdra tűzzék, hogy mindig lássák csapataik előtt az ellenség képét, hogy tudják, kit kell gyűlölni, s hogy a koponya végül szertartásos megbecstelenítés keretében legyen visszaküldve a munkásmozgalom pantheonjába.

Kádár ugyanis nemcsak él, de arra is képes, hogy személyével célt és utat mutasson széljobbnak és szélbalnak, hogy megosszon és így uralkodjon, majd visszatérjen oda, ahova.

Kádár országa nem változik. Csak a csontok vándorolnak.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://baljobb.blog.hu/api/trackback/id/tr9866652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cicus 87 2007.05.04. 11:16:39

Teljesen egyetértek,tökéletesen lényegretörő az amit írtál.Ez a valóság csak sajnos kevesen látják!

zolesz 2007.05.07. 10:41:29

A franciákat ledaráljuk, kéne már egy amcsi vakond is :-)

Carl 2007.08.20. 13:28:21

csak egy esetre nem gondoltal,
hogy a koponya szabadkomuves ritualera kellett. ne feledd akkoriban volt nalatok a Grand Orient nagypaholy talalkozoja.

akkora naivak vagytok, folyton a bunbakokat otthon keresitek a szamotokra krealt ket taborban. de az egyiketeknek sem merul fel, hogy letezik egy harmadik variacio is?

kabasagba sujjedt magyarok vagytok.
nincs is mit sajnalni rajtatok, hiaba a tudatlansagot csakis magatok tudnatok lekuzdeni.

Malbex 2007.08.20. 15:37:24

sot, arra sem gondoltam, hogy satanista szertartashoz kellett, meg arra se, hogy valaki otthon kitette a vitrinbe.

a vilagmeretu szabadkomuves osszeeskuves-elmeletekkel viszont nem szeretnek foglalkozni.
süti beállítások módosítása